Az ezüstről

Az ezüst vegyjele Ag, ez a latin Argentum szóból ered. Kristályrácstípusa megegyezik az aranyéval, mivel szabályos lapközepes. Olvasáspontja 960,5 oC. Sűrűsége pedig 10,49 kg/dm3.

Az arany után a második legismertebb nemesfém, színe ezüstös fehér és erősen fénylő.
Többnyire, mint vegyület található érceiben, de fém állapotban is előfordul.
Ezüst képe 600 éve már az egyik legkedveltebb fém, tartóssága és szépsége miatt. A középkorban Magyarország volt az egyik ország, ahol a legtöbb ezüstöt bányászták. A viszont már, gazdag bányáinak köszönhetően, Mexikóból származik a világ ezüstkészletének 20 százaléka.

Az ezüsttermelés jelentős része az ólom-, cink-, arany- és rézbányászat melléktermékeként kerül felszínre. Ez a fém rendkívül hajlékony, jól megmunkálható és a legjobban vezető a hőt és az elektromosságot. 1 gramm fémből 1800 méter huzalt lehet nyújtani.
Az ezüst alkalmazási területei Gyógyászat, fogtechnika, vegyipar, fototechnika, villamos ipar, elektrotechnika, műszeripar, galvanotechnika, az ötvös ipar érmék, díszműáruk, és ékszerek készítésére használja.

Az ezüst ékszerek és –dísztárgyak elkészítéséhez természetesen ezt a fémet is ötvözni kell más fémekkel. Erre is kialakított a szakma egy általános és elfogadott rendszert, mint ahogy az aranynál is, mely megmutatja az ezüst és ötvözőféméinek előfordulásai arányát. A kereskedelemben leggyakrabban használt a 925 ezrelékű un. Sterling ezüst. Továbbá még használatos a 800 ezrelékű, 830 ezrelékű és 900 ezrelékű ezüst.

A Sterling (teljes értékű, valódi) ezüst 92,5%-ban tartalmaz ezüstöt és 7,5%-ban valamilyen más ötvözőfémet, rendszerint rezet. A Sterling ezüst keménysége több mint kétszerese a tiszta ezüstnek.

Érdekességek: ezüst a gyógyászatban

A legrégebbi feljegyzések az ezüst jótékony egészségügyi hatásairól az ókorból származnak, ahol már igen korán felismerték a gyógyító és betegségmegelőző hatásokat. Kezdetben elsősorban tartósításra használták a nemesfémet tárolóedények készítéséhez, amelyben sem az ételek, sem a folyadékok nem indultak romlásnak. Az ezüst értékének növekedése során egyre kevésbé volt jelentős az ezüst a gyógyászatban és az élet hétköznapi területein, sokkal inkább a pénzverés, az ékszer, értéktárgy, használati tárgy készítés került előtérbe.

Napjainkban a modern orvoslás mellett egyre szívesebben és egyre szélesebb körben fordulnak az emberek a természetes gyógymódok felé. A kísérletek bebizonyították, hogy az ezüst ionok megannyi baktériumot, algát és gombát képesek elpusztítani, valamint csíraölő és fertőtlenítőként is kiválóan alkalmazható. Szakboltokban ezüst klorid formájában bárki számára elérhető ez a természetes anyag, amely az orvostudomány által bizonyítottan az emberi szervezetben elpusztítja a baktériumokat, vírusokat, mikrobákat, valamint csontregeneráló, elősegíti a bőr és más finom szövetek újraképződését, miközben megakadályozza a fertőzések kialakulását.

További információkért keressen minket bizalommal elérhetőségeinken!

Az ezüst felhasználási területei

Az ezüst elsődleges és közismert felhasználása nemesfém besorolásból ered (ékszerek, dísztárgyak, étkészletek, stb.), valamint rezes ötvözetként fizetőeszközként terjedt el a köztudatban, azonban a felhasználási területei igen szélesek és változatosak:

 • Egészségügyi műszerek
 • Fogászati kellékek
 • Tükörgyártás
 • Koncert hangszergyártás
 • Kémiai felszerelések
 • Fényképészet
 • Gombelemek
 • Elektronikai és elektrotechnikai eszközök
 • Villamosipari termékek
 • Galvanotechnika területén
 • Számos egyéb területen

A változatos felhasználási területek elsősorban kiváló hő- és elektromos vezető, fényvisszaverő képessége miatt alkalmazzák az ezüstöt, valamint számos esetben katalizátorként ismert ez a nemesfém. Továbbá napjainkra a technológiai fejlődéseknek köszönhetően nagymértékben háttérbe szorul az alkalmazása, például fotótechnikában a digitális fotózásnak köszönhetően, azonban néhány területen manapság is nélkülözhetetlen anyag.

Az ezüsttel és felhasználási területeivel kapcsolatos további információkért keressen minket bizalommal elérhetőségeinken és mindenben készséggel állunk rendelkezésére!

Az ezüst és az elektronikai ipar

Sokakat ér meglepetésként manapság az a tény, hogy a világ legnagyobb ezüst lelőhelyei nem a föld alatt találhatóak, hanem az egyre nagyobb mértékben keletkező elektronikai hulladékokban, például mobil telefonok, táblagépek, egyéb elektronikai eszközök, melyeket a mindennapok során használunk. Ezek a hulladékok megközelítőleg ötvenszer több nemesfémet tartalmaznak, mint a Földön található bármelyik lelőhely, azonban ezzel szemben nagyon kis százalékban nyerik vissza ezeket.

A folyamatosan fejlődő igények következtében, egyre nagyobb mennyiségben használ fel az elektronikai ipar ezüstöt és más nemesfémeket, melynek következtében a jövő egyik megoldandó feladatát jelenti a hulladékokban található ezüst és más nyersanyagok kinyerése, illetve hasznosítása.

Modern világunkban egyre elterjedtebb a szelektív hulladékgyűjtés, azonban a nemesfémek újrahasznosítására csak nagyon kis százalékban terjed ki, azonban ez a tény a hulladékgyűjtéssel és feldolgozással kapcsolatban újabb és újabb technológiai megoldások kidolgozására ösztönzi a szakértőket és így innovatív lehetőségek jönnek létre.

Bővebb tájékoztatásért keressen minket bizalommal elérhetőségeinken!

Hogyan tisztítsuk házilag az ezüstöt?

Az ezüst tárgyak tisztítása nem bonyolult művelet, szerencsére a hozzávalókra sem kell egy vagyont elkölteni, mert ecet, szódabikarbóna vagy esetleg fogkrém mindig van a háznál.

Az ecet a háztartásokban szinte mindenre alkalmas, fertőtlenít, tisztít, oldja a vízkövet, ősellensége a penésznek, színt varázsol a kopott kárpitokra, kifényezi az ablakot, kiválóan semlegesíti a kellemetlen szagokat, megízesíti az ételünket, és ami a legfontosabb, hogy mindezek mellett még környezetbarát is.

Az ecetet tehát bátran használhatjuk a foltos, elszíneződött ezüst tárgyaink fényezésére is. Egy másik házi csodaszer az ezüst tisztítására a szódapor. A szódaporszintén sokoldalúan felhasználható tisztítószer. Leginkább a fehérítő hatása miatt szeretjük, de az ezüst tisztításához is kiválóan alkalmas. A fluor tartalmú fogrémmel is szépen meg lehet tisztítani az ezüst ékszert, gyertyatartót.

Fontos kiemelni, hogy akár puha rongyra, akár egy fogkefére tesszük a krémet, mindig kíméletesen dörzsöljük át vele az adott ezüst tárgyat. A tisztításnál szem előtt kell tartani, hogy nem szabad szemcsés súrolóporral és drótmosogatóval nekilátni az ezüstnek, mert ezekkel összekarcoljuk a felületet, és így tönkretesszük a nemesfémből készült tárgyainkat.

Arany-ezüst felvásárlással, törtarannyal, arany ékszerekkel kapcsolatos bármilyen kérdésével keressen fel minket!


Telefon: 0630 3350 900

Árfolyamok

Price of Gold

Price of Gold

Arany ár: 22 159,00 HUF/gramm
Ezüst ár: 216,72 HUF/gramm
Frissítve: 2022-08-08 14:42:55
Forrás: www.goldprice.org