Az aranyról

Egyszerűen fogalmazva a nemesfémek a "nemes" jelzőjüket azért kapták, mert nemes tulajdonságokkal rendelkeznek. Ide soroljuk a réscsoport két elemét az aranyat és az ezüstöt, amelyek az oxigénnel szemben is ellenállóak. Nemesfémnek tekintjük még a platinacsoport elemeit, a platinát és a platina-fémeket. Ezek a ruténium, a ródium, a palládium, az ozmium, az irídium és a platina.
Arany képe
Az arany sokrétűségéről több ezer éves írások tanúskodnak. Az egyik legritkább és legrégebben ismert fémek egyikéről van szó. Könnyű megmunkálhatósága és fémes csillogása miatt hamar elbűvölte az embereket. Örökkévalóságot és az elmúlhatatlanságot szimbolizálta egyes kultúrákban, ezzel szakrális jelentőséget tulajdonítva neki.

Számos alkalmazási területe van e fémnek. Azontúl, hogy a legfontosabb valutafém, mint ismeretes, az aranyat különböző területen alkalmazzák: gyógyászat, egészségügy, pl. gyógyszerek készítésére, fogpótlásra, az elektromos ipar pl. termoelemek, villamos érintkezők, híradástechnikai, átvitel-technikai gyártmányok készítésére. Különféle ötvözeteit az ékszeriparban használják.
Idővel felismerték, hogy ez a folyamat visszafordítható és idővel több cég az ipari arany visszanyerésére szakosodott. Egy német cég például évente 3,5 tonna színaranyat nyer ki eldobott mobiltelefonok alkatrészeinek újrahasznosításából. Becslések szerint, viszont ilyen törekvések hiánya miatt, évente kb. 430 kilo színarany vész kárba.

Az arany egy puha fém, mely elsősorban díszítési funkciót töltött be, de az idő elteltével az ötvösök rájöttek, hogy kis mennyiségben keményebb fémekből készült tárgyak bevonására is alkalmas. Kiváló megmunkálhatóságában köszönhetően a mai technikával 1 gramm aranyból 2000 méter hosszú huzalt lehet nyújtani.

Az arany a latin Aurum szóból származik, kémiai vegyjele: Au; olvadáspontja 1064°C. Az arany kristályrács típusa: szabályos lapközepes. Sűrűsége: 19,32 kg/dm3 Természetben más fémekkel, ezüsttel, ólommal, rézzel együtt fordul elő érceiben; amalgámozással és ciánlúgozással lehet kinyerni.

Egyes becslések szerint 45 ezer tonna gazdaságosan kiemelhető arany van még a föld mélyén, de merést feltételezések szerint összesen 100 ezer tonna a kinyerhető összmennyiség. Mivel az előbb említett 45 ezer tonnának már a 70 százaléka ki van termelve, az arany árának alakulása határozza meg, hogy mikor hozzák felszínre az maradékot, melyik még a föld mélyén rejtőzik.
A felszínen lévő arany több mint kétharmadát az ötvenes évektől fogva termelték ki. Egyes számítások szerint a mai technológiákkal még 17 évre elegendő aranyat lehet kibányászni.

Teljes biztonsággal állítható, hogy az arany kitermelés évről-évre csökkeni fog, még annak ellenére is, hogy Kína első helyre lépett elő a kitermelésben és felvásárlásban egyaránt. A tartalékok kimerülése miatt az elkövetkező 5 évben 15 százalékkal eshet vissza az aranytermelés. A kereslet generálta hiány az aranytartalékokból és az újrahasznosításból fedezik.
A gazdasági világválság kezdete óta a törtarany iránti kereslet jelentősen megugrott.

A mai világban az emberek nagyobb bizalommal fordulnak olyan befektetések irányában, ahol valami olyat kapnak a pénzükért, ami kézzel fogható és értékálló, ez az arany.Kereskedés az arannyal

Az utóbbi egy-két évben egyre népszerűbb lett hazánkban az arannyal és a hasonló nemesfémekkel való kereskedés, köszönhetően az arany magas árfolyamának.

„Akinek aranya van, mindig van pénze”- mondják ezt az idős bölcsek. Ez az állítás mindenképp cáfolhatatlan, mivel az arany szinte a legősibb fizetőeszközök egyike. Előállítása és bányászata korlátozott, mivel az arany véges, egyszer kifogy a világ készlete. Ezért is egyre drágább a kitermelése és hozzájutása.

Az arany mindig jó befektetésnek számított, és nincs olyan külső hatás, mely tartósan lefelé mozdítaná az értékét. Mivel életünk egyre drágul és az infláció sem szándékozik egy helyben maradni, talán sosem volt még ekkora igény a vásárlőerő konzerválására, mint most. Viszont erre a valuták alkalmatlanok, így nem is szükséges azon csodálkozni, hogy az arany ára folyamatosan felfelé kúszik.

Szemmel láthatóan megugrott a befektetési igény a kézzel fogható arany tömbökre. A világban kétszer nagyobb a kereslet az értékesíthető mennyiségnél.

Ha Ön is megbízható és értékálló befektetésre szeretné bízni a pénzét, az arany a megfelelő megoldás.
Arany képe


Telefon: 0630 3350 900

Árfolyamok

Price of Gold

Price of Gold

Arany ár: 22 097,00 HUF/gramm
Ezüst ár: 217,24 HUF/gramm
Frissítve: 2022-08-08 15:44:40
Forrás: www.goldprice.org